23.01.18

#metoo jako hon na čarodějnice


 Ze začátku jsem celé této akci fandil, dokonce jsem ji podpořil jedním článkem. Zde je odkaz. Když jsem viděl na twitteru hashtag #metoo a jak velké množství lidí pod tímto hashtagem píše své příběhy, tak jsem si říkal, co jsme to za hnusné mužské pokolení a kdokoliv, kdo na internetu zlehčoval tento problém, který se ze začátku zdál okrajový, ale nakonec se ukázalo, že až tak okrajový není.

Ale co se z toho teď, to se mi absolutně nelíbí. Někdo si po 30letech vzpomene,  že někdo někoho obtěžoval, a tak ho veřejně obviní a to naprosto bez důkazů. A celá společnost je natolik omezená, že na to skočí a v podstatě obviněného vymažou z filmu, z knih, zostudí ho před jeho známými a napíšou tisíc článků o tom, jaký je to sadista, pedofil nebo něco horšího. Takhle fungovaly čarodějnické procesy ve 14. století v dobách inkvizice, tak snad doufám, že se celá situace zklidní.




Zde se ukazuje četnost vyhledávání #metoo NA GOOGLU

Na tomto případu se jasně ukazuje, jak velkou moc mají sociální sítě a když se to přežene, tak to příliš hezké není. Ale samy sociální sítě nestojí za tímto „honem na čarodějnice“ , ale lidé, kteří datlují do svých klávesnic. Podle mého se tahle kampaň dostala do slepé uličky v momentu, kdy přišlo první obvinění po 20 letech bez pádného důkazu. Tehdy měly „zakladatelky“ tohoto hashtagu přijít s nějakým prohlášením o tom, že o tomto tahle kampaň není a říct, že cíl kampaně byl splněn (ukázat lidem, že obtěžování žen (a mužů) není jenom okrajové téma).




Přijde Vám, že současné #metoo je přehnané a nebo je zatím v pořádku?

Celá tato kampaň začala někdy v půlce října a od té doby bylo bez důkazů obviněno spoustu  lidí. Namátkou jsem vybral  několik titulků známých osobností .
 
 
 
 


 

3 komentáře:

  1. Bylo, je a bude to o lidech. O tom, jestli jsou nebo nejsou upřímní. V tomhle případě nejde o to, že člověk musí mít pádné důkazy. Ty asi nezískáš, když nečekáš, že tě někdo bude někde ochmatávat. Já si myslím, že je to dobře. Je dobře, že se o tom veřejně mluví. Je to šikana slabších/mladších/podřízených těmi, kdo mají nebo si myslí, že mají moc. Ale Amerika to umí hezky dotáhnout do extrému, což mi třeba v případě Kevina Spacyho přijde příliš. Jenže jestli se snažil nalákat na sex 14letýho kluka... kdo by tohle schvaloval?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bez důkazů není vina, ale Hollywood je na tom teď tak, že jakékoliv i sebemenší podezření a pro dotyčného končí kariéra

      Vymazat
    2. Pavle, v případě am. režiséra je to 90 žen - to už asi sranda není. A Kevin Spacy taky neceli jedinému obviněni, defacto se k němu nepřímo přiznal svou omluvou...

      Vymazat